maanantai 4. toukokuuta 2015

Vaaralliset vadelmat

Kaksi kuollut Ruotsissa ruokamyrkytykseen (ehkä)

1. Kahden vanhuksen epäillään kuolleen ruokamyrkytykseen vanhainkodissa Ljungbyssä Etelä-Ruotsissa. Tämän lisäksi noin 60 ihmistä useassa vanhainkodissa kärsii vatsataudista. Myrkytyksen aiheuttajaksi epäillään jälkiruoassa olleita vadelmia. Sairastuneet vanhukset ja kolme työntekijää ovat syöneet saman keskuskeittiön ruokaa. Kaksi vanhusta toimitettiin sairaalaan, jossa he menehtyivät. Jälkiruoassa käytetyt vadelmat saattavat olla viruksen saastuttamia. Tuontimarjat tulisi aina keittää ennen syömistä.

Kuvan vadelmat eivät liity tapaukseen


2. Ruokamyrkytykseksi kutsutaan ruoan tai veden välityksellä saatua tartuntaa tai myrkytystä. Ruokamyrkytys johtuu usein bakteereista tai viruksista. Ruokamyrkytys menee usein nopeasti ohi, mutta vakava ruokamyrkytys saattaa aiheuttaa pitkäaikaisiakin sairauksia, jopa kuoleman. Marjojen tai vihannesten saastumisen syynä on useimmiten saastunut kasteluvesi. Ruokamyrkytyksen oireita ovat mm. ripuli, pahoinvointi ja oksentelu.

3. Virukset kuolevat kuumentamisen seurauksena. Uutisesta voi päätellä, että vadelmia ei todennäköisesti ole keitetty ennen tarjoilua. Tapaukselta oltaisiin voitu välttyä noudattamalla Ruotsin elintarvikeviraston suositusta tuontimarjojen keittämisestä. Tapaus on uutisoitu laajalti Ruotsissa ja myrkytyksen saaneita on toimitettu sairaalaan.

4.Asiasta kerrotaan melko puolueettomasti.

Edit. 12.5 Keittämättömät tuontivadelmat varmistettiin kahden vanhuksen kuoleman aiheuttajaksi.

http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/tuontivadelmat-varmistuivat-ruotsin-vanhuskuolemien-syyksi/5078812

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti